Tatlı Esnaf Yalancıkları


Bizim esnaf uyanıktır ya! Lafı boldur, hazır cevaptır.  İyi satıcıdır özünde. Kült olmuş ya da sürekli iyileştirme prensibi uzantısı lafları da çoktur. Mesnet ve dayanak limanından epey uzağa açılmış bu gemiye bindirmek isterler çoğumuzu.  Bu gün onlar hakkında yazayım istedim.Yani kategori de yapmak mümkün ama burada değinmeyeceğim. Manav-bakkal-kuruyemişci v.s. gibi. Başlayalım bir yerden: ( Sevgili Bahadır'a teşekkürler!)

Eskiden kasaplar vardı ya sonra et galerisi oldular. Şimdi ise gurmeler için kg.sı 100 TL ye etler dolaplarda çürütülüyor. Hal böyle olunca aşağıdaki gibi bir jargon gelişti.

-Abla, hayvanlar kendi çiftliğimizden, kekikle besleniyorlar...

Bu kekik lafını ilk olarak Bursa kebabının lezzetini mühürlemek için birilerinden duymuştum. Mantıklı da gelmişti. Bursa'nın hemen yanı başında uzanan Uludağ. Onun yeşil ve yüksek yaylarında yayılan koyunlar ve yediği otlar. Ama, gel gör ki şimdi bütün hayvanlar yayılıyor ve memleketin her yerinde kekikli lezzetli otlar ile besleniyorlar ha? Yapma be birader, bildiğin kurumuş otla, darıyı bir kaç m2 yerde yediyse şanslı hayvan, neden zorlarsın?

Kapadokya turizme bu denli açılmadan ülkenin en azından batısının kileri gibiydi. Kuru ve serin peri bacaları; Mersin ve Alanya'nın limonlarına yataklık ederlerdi. Yatak limon lafı da oradan gelmedir.

- Ağbicim, yatak limon bunlar, sulu, sulu, nerede bulacaksın bunun gibisini?

Elbette, bu bayağı önceydi. Şimdi, Kapadokya'nın kovuklarında gecesi 150 avro'ya Japaonlar yatıyor, Nerede kaldı, bizim Tarsus'un içi turşu dolu fiçicığı yatsın. Desene aşılanmış Meyer limonu diye...

Anzer yaylası, Rize'nin sahilden 57 km yükseklerindeki köylerin de yayla olarak kullandığı bir yayla. Oradaki kooperatifin üyelerinin ürettiği balın yarısı devlet erkanına kalanı da önceden parasını veren yabancılara satılıyormuş.

- Amcacım, bu hakiki anzer balı onun için kilosu 200 TL.İstesen de 200 gr. dan fazla veremem, Buna sakın metal kaşığı daldırma şekerlenir!

Ee, bitmedi komşum senin bu bal; kışın ortasında yazdan kalma anzer balını 50 kg. sattın ha? Yapma:Hepimiz din kardeşiyiz.

Finale : Tekirdağ göbek rakısı ... Bu mevzunun açılımını tahayyül gücünüze ve anılarınızın rehberliğine bırakıyorum.

Tatlı tatlı ...     

3 yorum:

  1. Bal tadinda olmu. Buna bir kac fasikul eklenmeli. "Zamanla oturur", "yenisinden daha saglam oldu", ihmal edilmemeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Sarj dinamosu kasma yapmis" ve " Komple degismek lazim" la bir servis bolumu yazalim...

      Sil
  2. Müdür bi de Tekirdağ 10 diye bi rakı çıkardı 110 kayme...
    Bi ilgenirsen...

    YanıtlaSil