İçten motivasyon


Son zamanlarda çok sık duyuyoruz. Kendimizi motive etmeliyiz! Bize bizden başka kimse gerçekten yardım edemez! Acaba bu mümkün mü? Yani, her tür  olumsuz durum karşısında yolundan sapmadan, ya da belirlediğin yol rutunda kalabilmek ne kadar elimizde?!

Güney Afrika'nın efsanevi lideri Nelson Mandela. Son durumunu ilgiyle takip ediyorum. Bize uzak bir haber kaynağı ama yine de yabancı basından izliyorum. Yaklaşık 3 aydır yoğun bakım ya da ona yakın bir tıbbi takip içerisinde. Bilinci açık ve el işaretleri ile iletişim yapılabiliyor.  Yaşı 95. Bir çocuğunu 9 aylıkken menenjitten kaybetmiş.  27 yıl hapis yatmış. Bir o kadar sene hayatı ceberut ve vatandaşı olduğu devlet ile mücadele ile geçmiş. 3 defa evlenip, 2 defa boşanmış. Şu anda ağır hasta ancak, hayata tutunma kuvveti inanılmaz.

Bütün bunlar onu kendini motive eden ve her ne olursa olsun hayata tutunan biri gibi gösteriyor. Acaba gerçekten öyle mi? Bu güçlü hayat savaşçısı o gücü nereden buluyor? 27 yıl hapis yatarken onu ne ayakta tuttu? Dün akşam Sırrı Süreyya Özdemir'i dinledim. Mahkumiyeti boyunca, 2 defa genel affa denk gelmiş. Ancak af devlete karşı işlenen suçları kapsamadığından o ve onun gibiler hiç bir zaman yararlanamamış. Yan koğuştaki adli ( katil, hırsız v.b. gibi) hükümlüler ise ellerini kollarını sallayarak çıkmışlar. Yerinde olduğunuzu düşünün! Ne büyük bir hayal kırıklığı! Ancak, kendisi başından geçenleri gülümseyerek anlatıyordu. Onu bu noktaya taşıyan, bu günleri göreceğine dair olan iç motivasyonu muydu? Yoksa o günleri atlatırken harici bir kaynaktan mı faydalandı? Bilemeyiz ama Burt Lancaster'in başrolü oynadığı meşhur" Alcatraz kuşcusu" filminde beslediği kanaryalar onun hapishanede ayakta kalmasını sağlamıştı.  Artık bir Holywood klasiği sayılacak," Yeşil Yol" filminde ise, bir mahkumunun ehlileştirdiği tarla faresi koğuştaki tüm idamlıklara durumlarını unutturmuştu.

Hepimizin yolları kıvrım, kıvrım. Tümsek ve çukurlar ile dolu. Bu yollardan geçerken çoğumuz için de bu durum geçerli değil miydi? Ya da bundan sonra olmayacak mı? Zor anlarımızda hep biri ya da bir olay bize ayağa kalkma işaretini vermiştir. Marifet işaret ve işaretçilere dikkat ederek yolumuza devam etmek!

Hayırlı yolculuklar efendim.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder